login     icon mail

logo werkgroep oud heerenveen 250

Schoterlandse Kruiskerk
Geschilderd door Durk Piebes Sjollema van 1825 tot 1835
Gezicht op Heerenveen
Geschilderd door Goffe Struiksma in 1951. (Collectie: Museum Heerenveen)
Crackstate en RK kerk
In het centrum van Heerenveen. (Collectie: Museum Heerenveen)
Kuiper Breedpad  Het Groote Huys - 1750 Kuiper Breedpad Het Groote Huys - 1750
Houthandelaar Dirk Beerns -die zich later Drijfhout noemt- koopt in 1744 het aan het Breedpad gelegen adellijk huis Brandenburchs Hoff.
Dit in 1640 gebouwde huis laat Drijfhout in 1750 afbreken en geeft opdracht er een nieuw huis neer te zetten dat meer bij zijn status past. In de nieuwe woning laat hij een door Dirk Danzer van de Makkumer aardewerkfabriek Tichelaar gemaakt tableau met een afbeelding van Drijfhouts nieuwe vlaggenschip “d’Houtmolen” aanbrengen. Het tableau “De thuiskomst van de verloren zoon” krijgt er ook een plek.
Notaris en wijnhandelaar Johann Georg Semler laat het pand in 1800 verbouwen tot de huidige staat. In 1827 koopt houthandelaar Siebe Tuymelaar het huis dat dan in de volksmond de naam Tuymelaarshuis krijgt.
In 1884 verkopen de erven de woning aan Mejuffrouw Hobbine Daniëlle van Heloma, die er tot haar overlijden in 1916 blijft wonen.
In 1972 kopen A. en J.A. Kuiper Het Groote Huys. Het wordt aangepast voor kantoorgebruik, met behoud van zoveel mogelijk oude elementen.

Onze sponsors: