Van Helomawandeling Heerenveen

Categorie
Wandelingen / Rondleidingen
Datum
1 september 2019 14:00 - 15:00
Locatie
Start Museum Heerenveen
Telefoon
0513-625555
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Van Helomawandeling Heerenveen vindt plaats op zondag 1 september 2019 om 14:00 uur en vertrekt vanaf het Museum Heerenveen.
De wandeling door het historisch centrum van Heerenveen wordt georganiseerd door de Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen, in samenwerking met VVV-Heerenveen.

Een ervaren stadsgids leidt de deelnemers rond en vertelt over het Heerenveen van vroeger en met name over de belangrijke rol die de Van Heloma’s in deze plaats en wijde omgeving hebben gespeeld.

Maar liefst drie monumentale panden langs de route waren eens woningen van de familie Van Heloma. Centraal staat de bezichtiging, met toelichting, van het interieur van Huize Voormeer aan de Heideburen. Deze woning was ongeveer twee eeuwen lang bewoond door de vervenersfamilie Van Heloma.

De laatste Van Heloma die er woonde was mr. Marcus van Heloma Mzn. Hij was kantonrechter te Heerenveen, voorzitter van de Koninklijke IJsvereniging Thialf, en mede-oprichter en erevoorzitter van de KNSB. Marcus van Heloma overleed in 1922.

Het monumentale pand werd in 1755 gebouwd en is omstreeks 1850 verhoogd met een extra verdieping. Bij de ingrijpende restauratie van 1975 werden de raampartijen teruggebracht in 19e eeuwse Empire-stijl. In 2010 werden ze voorzien van isolerende beglazing. Een kostbare renovatie! Qua interieur bevat het gebouw veel interessante elementen uit de 18e en 19e eeuw.

Momenteel is Huize Voormeer bewoond. Met zijn fraaie door Roodbaard aangelegde tuin en de schilderachtige tuinmanswoning is het nu rijksmonument en eigendom van de Van Helomastichting.

De rondwandeling start zondag 1 september om 14.00 uur op de stoep van Museum Heerenveen aan de Minckelersstraat en eindigt ongeveer anderhalf uur later op dezelfde locatie. De kosten zijn € 6,00 per deelnemer. Donateurs en jongeren t/m 15 jaar betalen € 3,-.

In verband met het maximaal aantal deelnemers van 20 personen is opgave vooraf verplicht. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 30 augustus 12.00 uur in het museum bij de balie van de VVV. Aanmelden kan ook telefonisch (0513-625555) of via e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 

Powered by iCagenda